Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Roladki schabowe z nadziewaną pieczarką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Roladki schabowe, pieczone i nadziewane całą pieczarką wypełnioną serem feta. Następnie ugotowane w sosie prowansalskim.

Roladki schabowe z nadziewaną pieczarką

Składniki:

Roladki schabowe z nadziewaną pieczarką

 

  • schab b/k - 4 średniej wielkosci plastry,
  • pieczarki - 4 mniejsze,
  • feta - 30g,
  • sól, pieprz,
  • sos "Kurczak po prowansalsku" firmy Kamis,
  • śmietana 30% - 200ml,
  • woda - 100ml.

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z nadziewaną pieczarką
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić cienko pod folią. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i wykrawać ogonki. Każdą pieczarkę wypełnić rozgniecionym przy użyciu widelca, serem feta. Na węższy koniec mięsa położyć pieczarkę nadzieniem skierowanym do dołu i zwinąć w ciasną roladkę. Roladki przełożyć do zaroodpornego naczynia i wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 40 minut w 190 stopniach. Śmietankę połączyć z zimną wodą, dodać sos z opanowania i dokładnie wymieszać. Przelać do garnka i zagotować. Do sosu ostrożnie włożyć upieczone roladki (można tez dodać pokrojone ogonki pieczarek) i gotować przez 10 minut od czasu do czasu mieszając, do zgęstnienia sosu. Podawać na gorąco z ziemniakami.