Sposób przygotowania:
Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry grubości 2 cm i delikatnie rozbij je na cieńsze płaty. Mięso posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Mozzarellę pokrój w kostkę, na każdym płacie mięsa połóż jedną kostkę sera, zwiń w roladkę, a następnie zawiń z plaster szynki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, włóż roladki. Obsmaż je z każdej strony, początkowo na ostrym ogniu, a później zmniejsz ogień i smaż około 15 minut, nie dłużej, bo będą twarde i niesmaczne. Roladki przełóż na talerz i zabezpiecz, aby nie wystygły. Tłuszcz powstały ze smażenia przylej do miseczki, nie będzie potrzebny do tej potrawy. Na patelnię włóż pokrojone śliwki i smaż przez moment. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, gdyby mieszanka była zbyt gęsta dodaj łyżkę wody i wlej do podsmażonych śliwek. Zamieszaj i zagotuj. Dodaj roladki i jeszcze przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu. *pomysł znalazłam na blogu kwestia smaku. Tutaj podaję swoją wersję tego dania, ja użyłam mozzarelli i śliwek węgierek oraz nieco inaczej doprawiłam sos. *nie użyłam soli, bo jak dla mnie szynka i sos sojowy sprawiają, że potrawa jest wystarczająco słona.