Sposób przygotowania:
Roladki z ziemniaków i orzechów włoskich
Ziemniaki umyć i piec godzine w temperaturze 180-200 stopni.Ziemniaki obrać przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygniecia.Do ziemniaków dodać jajka sól i mąkewyrobic na gładkie ciasto i odstawić na 15 minut.Cebulę obrac i drobno posiekać.Zioła umyć oskubać i drobno posiekć. Na patelni rozgrzać 20g masła sklarowanego i na srednim ogniu 5 minut podsmażać cebule z ziołami.Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.Na posypanym mąką blacie rozwałkować placek wielkości 80x30 cm i grubości 5 mm.Ciasto posmarować ziołowo cebulową masą i posypać drobno posiekanymi orzechami.Placek ostrożnie zwinąć i pokroić w szerokie plastry.Smażyć 2 minuty z każdej strony na sklarowanym maśle.Wymieszać śmietanę z gęstą kwaśną śmietaną z jajkami doprawić do smaku solą i pieprzem.Roladki z ziemniaków przełożyć do miseczek żaroodpornych dookoła polać sosem śmietankowym.Miseczki wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.