Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Roladki ze schabu z szparagami i serem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Miekkie, smaczne roladki z nadzieniem szparagowo-serowym, w wysmienitym sosie.

Roladki ze schabu z szparagami i serem

Składniki:

Roladki ze schabu z szparagami i serem

 

  • ok 500g schabu bez kosci,
  • szparagi zielone, konserwowe (ok 10 sztuk),
  • 2 wieksze cebule,
  • 100 ml bialego wina,
  • 250 ml wody,
  • maka do obtoczenia roladek i zageszczenia sosu,
  • kawalek masla,
  • kawalek sera zoltego,
  • sól, pieprz, papryka slodka, sos sojowy, vegeta, cukier,
  • ok 4 lyzki oliwy.

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu z szparagami i serem
Schab podzielic na platy, o grubosci ok 1-1,5 cm, rozbic najscieniej jak to mozliwe. Przyprawiamy sola i pieprzem z obu stron, jedna dodatkowo posypujemy dokladnie slodka papryka. Na stronie z papryka, na jednym z chudszych koncow, ukladamy kawalek masla, kawalek sera zoltego i 2 przekrojone wszerz na pol, szparagi, Bardzo ciasno zawijamy mieso w roladki, (mozna dla wszystkiego, spiac je wykalaczka), obtaczamy je w mace i kladziemy do rondelka, na mocno rozgrzana oliwe. Cebule obieramy i kroimy w piorka o grubosci ok 0,5cm. Przewracamy lekko podrumienione roladki na druga strone i obok nich, wrzucamy pokrojona cebule, ktora lekko opruszamy cukrem. Czesto mieszamy, a gdy sie lekko zeszkli, zalewamy wszystko szklanka goracej wody i winem, przyprawiamy vegeta, pieprzem, sosem sojowym i papryka, zagotowujemy i dusimy przez ok 30-35 minut na srednim ogniu. Wyjmujemy roladki, a sos zageszczamy maka i w razie koniecznosci doprawiamy. Sos jest bardzo smaczny, aromatyczny i wyrazny w smaku. Znakomicie smakuje z makaronem!