SUPERPRZEPIS

Rolady drobiowe Eli z bobem

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolady drobiowe Eli z bobem

Przygotowałam rolady z udek z kurczaka bez skóry i kości. Rolady nadziałam boczkiem wędzonym, bobem, cebulą i owinęłam szynką szwarcwaldzką.

Składniki:

Rolady drobiowe Eli z bobem

mięso

  • 6 dużych udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 200 g szynki szwarwaldzkiej w plastrach

farsz

  • 4 duże cebule
  • 300 g bobu
  • 300 g boczku wędzonego
  • 6 łyżeczek musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Rolady drobiowe Eli z bobem

przygotowanie farszu

Rolady drobiowe Eli z bobem
Przygotować bób, cebulę i boczek do farszu.

Bób wrzucić do wrzątku, gotować 4 minuty,s chłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skóry.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pióra. Boczek pokroić w słupki i odłożyć 18 szt.

przygotowanie farszu cd

Rolady drobiowe Eli z bobem
Przygotować szynkę i pozostałe pokrojone składniki farszu.

Przygotować szynkę szwarcwaldzką. Pozostałe słupki boczku i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.

przygotowanie rolad

Rolady drobiowe Eli z bobem
Opłukane i osuszone udka rozbić tłuczkiem.

mięso z udek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli z bobem
Oprószone solą i pieprzem udka posmarować musztardą.

Rozbite mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli z bobem

Na mięsie ułożyć po trzy słupki boczku, cebuli i trzy rzędy bobu.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli z bobem

Rolady ciasno zwinąć, każdą owinąć trzema plastrami szynki i obwiązać białymi, bawełnianymi nićmi.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli z bobem

W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli z bobem

Do rolad dodać pokrojony boczek, cebulę i ogórek. Dodać przyprawę do mięs, paprykę i wszystko razem chwilę smażyć. Do mięsa dodać sok z ogórków, podlać wodą i dusić aż rolady będą miękkie.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli z bobem

Gotowe rolady wyjąć i odwinąć , nici ułożyć na półmisku. Powstały sos zmiksować i przelać do sosjerki. Ja podałam rolady z ziemniakami i młodą kapustą. Rolady można też podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego!