Rolady słodkie kuchcika

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chyba najłatwiejsze ciasto z kremem jako deser tak do kawy dla dorosłych jak i do herbaty dla dzieci.

Rolady słodkie kuchcika

Składniki:

Rolady słodkie kuchcika

 

  • CIASTO:
  • 10 jaj (najlepiej prosto z chłodziarki);
  • 1,5 szkl cukru;
  • 2 szkl mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera;
  • 2 łyżki mleka.
  • NADZIENIE:
  • 1 ajerkoniakowy krem Dr Oetkera;
  • 1 czekoladowy krem Dr Oetkera;
  • 0,6 l mleka dobrze schłodzonego;
  • 20 dag masła ciepłego(niekonieczne!);
  • 1 galaretka wiśniowa(poziomkowa) Dr Oetkera;
  • 300 ml gorącej wody.
  • ORAZ:
  • 1 polewa czekoladowa Dr Oetkera;
  • 100g wiórków kokosowych.
  • DODATKOWO:
  • ok 5dag margaryny;
  • + papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rolady słodkie kuchcika
Rozpuść galaretkę w 300ml wody , wystaw w chłodne miejsce. Włącz piekarnik nastaw na temp150ºC (bez termoob. +20ºC). Białka ubij na prawie sztywną pianę, dodaj cukry ubij na sztywno, dodaj mąkę wymieszaj na wolniejszych obrotach, dodaj żółtka mleko, wymieszaj. Na 2 standardowe blachy piekarnika wyłożone papierem wyłóż zrobione ciasto rozprowadź równomiernie po całej powierzchni blachy. Przed rozłożeniem papieru w kilku miejscach punktowo posmaruj blachy margaryną szczególnie przy brzegach, wówczas papier przyklei się!). Przygotuj 2 ściereczki (lniane) mocno wilgotne. Piecz ok 20min (do lekkiego zbrązowienia powierzchni). Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu oddziel papier od ciasta nie usuwając papieru, zwiń płaty biszkoptów w luźne rulony i owiń wilgotnymi ściereczkami do wystygnięcia (możesz wystawić na balkon tylko nie zamroź(!). Zrób kremy wg przepisów i po całkowitym wystudzeniu biszkoptów: jeden płat posmaruj całością kremu czekoladowego, w środek wkładając wycięty z galaretki ”rdzeń” śr. ok. 2 cm , zawiń dość ciasno i owiń papierem na którym był pieczony; drugi posmaruj ok 4/5 kremu ajerkoniakowego, rozrzuć na jego powierzchni pokruszoną galaretkę (nie za dużo!) zwiń jak czekoladowy. Najlepiej byłoby teraz pozostawić obie rolady w chłodziarce na noc. Rozwiń rolady z papieru i: czekoladową posmaruj na całej powierzchni polewą, przy pomocy pędzelka, ajerkoniakową posmaruj pozostałym kremem , obsyp wiórkami kokosowymi. Nie licząc”nocnego leżakowania” całość czasu wykonania to ok 2 godzin (łącznie).