eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolady wołowe Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne wołowe rolady na niedzielny obiad.

Rolady wołowe Eli

Składniki:

Rolady wołowe Eli

 

  • 5 płatów wołowiny na rolady
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 duże cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do grilla
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • nici kuchenne
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Rolady wołowe Eli
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty(uważać żeby nie podziurawić).1 cebulę,ogórki i boczek pokroić w kostkę,dodać musztardę i wymieszać.Rozbite płaty oprószyć solą i pieprzem.Rozłożyć farsz na mięsie,zwijać rolady i obwiązać nicią kuchenną.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.Drugą cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę,dodać do rolad i jeszcze chwilę smażyć aż cebula się zeszkli.Dodać sól,pieprz,przyprawę do grilla,podlać wodą i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie rolady wyjąć z rondla i odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu i pogotować,aż sos się zagęści.Smacznego!

Ja podałam rolady z surówką z młodej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.