Sposób przygotowania:
Rolady wołowe Eli
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty(uważać żeby nie podziurawić).1 cebulę,ogórki i boczek pokroić w kostkę,dodać musztardę i wymieszać.Rozbite płaty oprószyć solą i pieprzem.Rozłożyć farsz na mięsie,zwijać rolady i obwiązać nicią kuchenną.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.Drugą cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę,dodać do rolad i jeszcze chwilę smażyć aż cebula się zeszkli.Dodać sól,pieprz,przyprawę do grilla,podlać wodą i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie rolady wyjąć z rondla i odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do sosu i pogotować,aż sos się zagęści.Smacznego!
Ja podałam rolady z surówką z młodej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.
Ja podałam rolady z surówką z młodej kapusty (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.
luna
Jojo
Marika_1961
misia53
Mariko , zapomniałaś już ,ze na Śląsku do rolad i klusek podaje się "modrą " kapustę?hihi...