Sposób przygotowania:
Rolmopsy gotowane Eli
Płaty śledziowe umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i wyciąć grzbiety.Powstanie osiem pojedynczych płatów.Ogórki przekroić wzdłuż na pól i każdą połówkę jeszcze raz w poprzek,powstanie 8 ćwiartek.Cebule przekroić na ćwiartki.Każdy płat oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą.Na każdym płacie położyć (na szerszym końcu) po ćwiartce ogórka i cebuli.Śledzie zwinąć i każdy spiąć dwoma wykałaczkami.Rolmopsy włożyć do rondla.W garnku wymieszać wodę,ocet,olej,doprawić solą,pieprzem,cukrem i zalać rolmopsy.Do rondla dodać liść laurowy i ziele angielskie.Rolmopsy zagotować i gotować na małym ogniu około 8 minut.Rondel zdjąć z ognia i odstawić rolmopsy do ostygnięcia.Zimne rolmopsy włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby smaki się przegryzły.Smacznego!