Sposób przygotowania:
Romantyczna pizza z szynką i ananasem
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem zmieszanym z ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy jajko, sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto (jak jest za luźne, to dosypujemy jeszcze trochę mąki), a jak składniki już się połączą, to dolewamy olej. Wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Bazylię, czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie miksujemy (np. blenderem) z przecierem pomidorowym i oregano. Ananasa kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Z pokrojonej na plasterki szynki wycinamy serduszka foremką do wykrawania ciasteczek. Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Posypujemy serem, kukurydzą, układamy serduszka z szynki, ananasa i czarne oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.