szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

rosół z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

dosyć tradycyjny rosołek z domowymi kluskami to sycąca potrawa jednodaniowa

rosół z kluskami

Składniki:

rosół z kluskami

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 całe ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki suszu warzywnego
  • 8 różyczek brokuł
  • 1 mała pietruszka korzeń
  • około 8 łyżek pokrojonego selera
  • 1 kostka koper knorr
  • 3 łyżki magi
  • 1 bulion knorr

 

  • kluski:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

rosół z kluskami
porcję rosołową wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, wylewamy wodę. Ponownie zalewamy wrzącą wodą i zagotowujemy. Dodajmy pokrojoną wedle upodobań marchew, 1/2 papryki, dodajemy ziele i liść laurowy, pieprz i 2 całe ząbki czosnku, które później można wyłowić. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę, 4 łyżeczki suszu, 8 różyczek brokuł, pietruszkę,seler,kostkę koperkową,odrobinę magi.Pod koniec gotowania,około 1h,dodajemy bulion knorr drobiowy. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.Można dodać odrobinę soli. Ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm placek i kroimy nożem wedle upodobania kluski.Ja kroję na kostki wielkości domina - 1/2 małego palca u ręki;). Wrzucamy kluski do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu powinny być miękkie, około 6 minut. Kluski wrzucamy do garnka bądź talerza i zalewamy rosołem.Gotowe!