kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

Rosotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

blyskawicznie znika ze stołu..

Rosotto

Składniki:

Rosotto

 

  • 1 szklanka ryzu
  • 1 cebula
  • 15-20 dag pieczarek
  • 25 dag pieczonago mięsa( cielecina, drób)
  • 2 łyzki utartego żółtego sera
  • zielona nać pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Rosotto
Ryz ugotować w duzej ilosci wody, odcedzic. Pieczarki dusić na tłuszczu (masło, oliwa) razem z drobno posiekaną cebulą.Pieczone mieso pokrajac na drobne kawaleczki. Do ugotowanego na sypko ryżu dodać: uduszone pieczarki, pokrajane mieso wraz z sosem lub tłuszczem pozostałym z pieczenia miesa. Wszystko razem dobrze wymieszac,przyprawic sola i pieprzem.Włozyc do naczynia wysmarowanego masłem posypac utartym serem. zapiekac w piekarniku az ser stopi sie na jednolita mase i zacznie sie rumienic. Po wyjeciu posypac posiekanąnac pietruszki. Można równiez posiekana nac pietruszki i utarty ser rozmieszac z masą i dopiero zapiekac. Podawac na gorąco z zieloną sałatą lub inna surówką.