Sposób przygotowania:
Rosyjska sałatka śledziowa pod pierzynką
Filet śledziowy i cebulę kroimy w kostkę. Marchewki i ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości, a następnie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Buraczki możemy kupić już gotowe starte lub szorujemy je i gotujemy z pozostałymi warzywami. Ważne, aby buraczki odsączyć z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na kawałeczki. Śmietankę mieszamy z 4 łyżkami majonezu. W przeźroczystej miseczce układamy kolejno: śledzia pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulkę, porcja śmietany wymieszanej z majonezem, tarte buraczki, tarte ziemniaki, drugą porcję śmietanki z majonezem, tartą marchewkę, 4 łyżki majonezu oraz posiekane jajko.