Sposób przygotowania:
Różano-truskawkowe pierogiETAP 1
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, sól, jajko oraz olej.
Etap 2
Następnie stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).
ETAP 3
Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 3 mm. Od szklanki wycinamy koła.
Etap 4
Na każdym kole nakładamy ok 1/5-1/4 łyżeczki róży. Truskawki kroimy w mniejsze części i wykładamy na różę
Etap 5
Po nałożeniu nadzienia sklejamy dokładnie pierogi. Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu). Ugotowane porcjujemy na talerze. Ciepłe polewamy śmietaną, która fajnie się rozpłynie. Całość posypujemy do smaku cukrem. Podajemy!