SUPERPRZEPIS

Różano-truskawkowe pierogi

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Różano-truskawkowe pierogi

Już same pierogi z truskawkami smakują pysznie, a jeśli dodamy do nich odrobinę aromatycznej róży otrzymujemy wspaniałe połączenie!!!

Składniki:

Różano-truskawkowe pierogi

CIASTO

NADZIENIE:

  • świeże truskawki,
  • około 3 łyżki zmiksowanych z cukrem płatków róży

DODATKOWO

  • śmietan do podania,
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Różano-truskawkowe pierogi

ETAP 1

Różano-truskawkowe pierogi
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę pszenną przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, sól, jajko oraz olej.

Etap 2

Różano-truskawkowe pierogi
Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto

Następnie stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).

ETAP 3

Różano-truskawkowe pierogi
ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, wycinamy koła.

Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 3 mm. Od szklanki wycinamy koła.

Etap 4

Różano-truskawkowe pierogi
na wycięte koła nakładamy nadzienie

Na każdym kole nakładamy ok 1/5-1/4 łyżeczki róży. Truskawki kroimy w mniejsze części i wykładamy na różę

Etap 5

Różano-truskawkowe pierogi
Pierogi sklejamy a następnie gotujemy

Po nałożeniu nadzienia sklejamy dokładnie pierogi. Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu). Ugotowane porcjujemy na talerze. Ciepłe polewamy śmietaną, która fajnie się rozpłynie. Całość posypujemy do smaku cukrem. Podajemy!