natalia1239swEEt

natalia1239swEEt

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Rozgrzewająca zupa pomidorwa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta zupa chyba nigdy mi się nie znudzi. W sezonie używam świeżych, pieczonych pomidorów ?. Zimą, kiedy mam jeszcze swoje pomidorowe ? przeciery – to one stanowią jej skład. Jednak zdarza się i klęska – wtedy sięgam po te krojone w puszce i ożywiam je.

Rozgrzewająca zupa pomidorwa

Składniki:

Rozgrzewająca zupa pomidorwa

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa pomidorwa
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).

Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.

Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.

Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.

Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.

Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.



MOŻLIWOŚCI:



pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy