Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa pomidorwa
Na dno rozgrzanego rondla wlać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobno szalotkę i papryczkę chili wraz z czosnkiem (około 2 minuty).
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
MOŻLIWOŚCI:
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy
Do warzyw dodać pokrojone cienko suszone pomidory i mieszając smażyć kolejną minutę.
Dodać pomidory krojone, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Wlać bulion i gotować całość około 10 minut, po tym czasie dodać cynamon, miód. Wymieszać i całość zblendować.
Bazylię drobno posiekać, dodać ją do zupy. Całość doprawić sola i pieprzem.
Zupę podawać z kleksem jogurtu i startym parmezanem. Klasycznie można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron.
MOŻLIWOŚCI:
pomidory suszone w oliwie można zastąpić pomidorami suszonymi na słońcu wtedy dodajmy do zupy łyżeczkę oliwy