SUPERPRZEPIS

Różowe jajka na dwa farsze

  • 3
  • Rossie
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Różowe jajka na dwa farsze

Cieszą i oko, i podniebienia - kolorowa przekąska na wielkanocny stół i nie tylko.

Składniki:

Różowe jajka na dwa farsze

 

Sposób przygotowania:

Różowe jajka na dwa farsze
Jajka wkładamy do sparzonego słoika, zalewamy barszczem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pół łyżeczki ostrej papryki. Zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki. Nastepnego dnia jajka dzielimy wzdłuz na dwie połowy, wydrążamy łyżeczką żółtka, a żółtka przekładamy po równo do dwóch miseczek. Do pierwszej dodajemy: tuńczyka, 2 łyzki soku z cytryny, sól, pieprz ciołowy, łyzeczkę majonezu, łyżeczkę musztardy i szczyptę ziół prowansalskich, ucieramy i faszerujemy 6 połówek jaj, posypujemy szczypiorkiem. Do drugiej dodajemy: pokrojone drobniutko lub zmiksowane pomidory suszone z serem (antipasti), solimy, dodajemy ostrej papryki. Również ucieramy razem, faszerujemy pozostałe 6 połówek.