Sposób przygotowania:
Różowe jajka na dwa farsze
Jajka wkładamy do sparzonego słoika, zalewamy barszczem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pół łyżeczki ostrej papryki. Zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki. Nastepnego dnia jajka dzielimy wzdłuz na dwie połowy, wydrążamy łyżeczką żółtka, a żółtka przekładamy po równo do dwóch miseczek. Do pierwszej dodajemy: tuńczyka, 2 łyzki soku z cytryny, sól, pieprz ciołowy, łyzeczkę majonezu, łyżeczkę musztardy i szczyptę ziół prowansalskich, ucieramy i faszerujemy 6 połówek jaj, posypujemy szczypiorkiem. Do drugiej dodajemy: pokrojone drobniutko lub zmiksowane pomidory suszone z serem (antipasti), solimy, dodajemy ostrej papryki. Również ucieramy razem, faszerujemy pozostałe 6 połówek.
marietta
zbysiowa
Rossie