zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rolady wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

karkówka w nadzieniem.....................

Rolady wieprzowe

Składniki:

Rolady wieprzowe

 

  • 4 kotlety z karkówki
  • ( grubości około 1 cm )
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 4 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • Farsz:
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sos:
  • 1 l bulionu
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowo grzybowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml wody
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do obtaczania rolad
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Rolady wieprzowe
Mięso na farsz zmielić. Oczyszczone pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Następnie wrzucić cebulę i smażyć około 2 -3 minuty. Na koniec dodać paprykę i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Gdy to przestygnie dodać do mięsa, następnie dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać masę. Kotlety z karkówki umyć, osuszyć i cienko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować sosem chili. Na każdy płat kłaść po porcji nadzienia i zawijać w rolady. Spiąć wykałaczkami i obtoczyć je w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażyć rolady z każdej strony na złoty kolor. Po podsmażeniu przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Rolady przełożyć do rondelka, przelać zawartość patelni i zalać wszystko bulionem oraz dodać pozostałe przyprawy. Na małym ogniu zostawić rolady i dusić około 25 minut. Gdy będą miękkie ponownie wyjąć rolady na talerz. Płyn przelać przez sitko, mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić nią sos. Zagotować i włożyć rolady do gorącego sosu. Takie rolady można podać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.