Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Rulon jabłcowy, czyli strudel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny strudel jabłkowy. Osobiście nie do dziś nie wiem jaka jest różnica między jabłecznikiem a szarlotką. Zatem i strudel może zaliczać się do tego rodzaju.

Rulon jabłcowy, czyli strudel

Składniki:

Rulon jabłcowy, czyli strudel

Składniki na ciasto:

Nadzienie:

  • 2 jabłka "Szara Reneta" i 1 gruszka (razem 1kg owoców)
  • 90g cukru
  • 100g niesolonego masła
  • suszona żurawina i kandyzowana skórka z pomarańczy
  • migdały w płatkach
  • 150g kaszy mannej
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Rulon jabłcowy, czyli strudel

Ciasto:

Przesianą mąkę połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Następnie rozwałkowujemy w prostokąt. Nadzienie nakładamy na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm. Rolujemy i smarujemy wierzch oliwą/olejem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 min. do uzyskania złotego koloru.

Nadzienie:

Pokrojoną w plastry gruszkę i starte na grubych oczkach jabłko smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu, aż będą miękkie.. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia.