Sposób przygotowania:
Strudel z nadzieniem wiśniowym
CIASTO: Starannie wyrobić mąkę, jajko,olej szczyptę soli i 1/2 szklanki wody, na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem na 1/2 godziny. NADZIENIE: Dobrze wyszorować ziemniaki, gotować w mundurkach około 20 minut. Zalać zimną wodą, ostudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Oddzielić białka od żółtek.Utrzeć żółtka z cukrem i 4 płaskimi łyżkami tłuszczu na puszystą masę. Dodać ugotowane ziemniaki, kwaśną śmietanę, mielone migdały i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Ubic na sztywno białko, delikatnie połączyć z masą. Dokładnie osączyć wiśnie na sitku, posypać 2 łyżkami mąki, dodać do ciasta. Rozwałkować ciasto na czystej posypanej mąką ściereczce ( warstwa powinna być jak najcieńsza). Rozłożyć nadzienie równomiernie na cieście, pozostawić około 2 cm brzeg. Za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon, brzegi docisnąć. Ułożyć strudel na blasze piekarnika. Roztopić w rondelku pozostały tłuszcz, połową tłuszczu polać ciasto. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stop. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować resztą roztopionego tłuszczu. kroić strudel, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.