Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi
Ziemniaki ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na smalcu. Do przestygniętych ziemniaków dodać ser , zeszkloną cebule dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem - wymieszać. 4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować. Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Rozwałkowane ciasto pokroić na nieduże prostokąty. Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich.Wyjąc je, odcedzić i przełożyć do naczynia. Ok 3-4 łyżki masła nastawić na ogniu sklarować i polać ugotowane pierogi .