ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ruskie pierogi Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z tradycyjnym nadzieniem...

Ruskie pierogi Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie pierogi Eweliny

 

  • na ciasto:

 

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła

 

  • na farsz:

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi Eweliny
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy łyżkę masła i szklankę gorącej (!) wody. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Przygotowujemy farsz: ser i ugotowane i przestudzone ziemniaki mielimy w maszynce. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i wlewamy masło wraz z cebulą do masy serowo - ziemniaczanej. Solimy i dodajemy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy produkt o jednolitej konsystencji. Z ciasta wykrawamy krążki (np. za pomocą szklanki). Na każdym krążku układamy porcję farszu, lepimy pieróg. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch kilka minut. Smacznego!
Ruskie pierogi Eweliny
Maszynka do mięsa jest urządzeniem niezbędnym do przygotowania tej potrawy.
Ruskie pierogi Eweliny
Gotowy farsz doprawiamy według uznania za pomocą soli i pieprzu.
Ruskie pierogi Eweliny
Pierogi możemy od razu ugotować lub też zamrozić na później.
Ruskie pierogi Eweliny
Z podanych składników uzyskamy ok 60 pierogów.