Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ruskie pierogi - podpiekane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Klasyka kuchni polskiej. Pierogi ruskie to chyba potrawa znana w każdym regionie naszego kraju. Osobiście lubię je pod każdą postacią :)

Ruskie pierogi - podpiekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie pierogi - podpiekane

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi - podpiekane
Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy sola i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach.
Ruskie pierogi - podpiekane
Etap 1 z ugotowanych ziemniaków sera i cebuli przygotowujemy farsz
Ruskie pierogi - podpiekane
Etap 2 z mąki soli i wody przygotowujemy ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka
Ruskie pierogi - podpiekane
Etap 3 na każdym kółeczku układamy farsz i zlepiamy
Ruskie pierogi - podpiekane
Etap 4 pierogi smarujemy białkiem i pieczemy