Grudzień w Polsce to zdecydowanie festiwal ryb. Wskaźnik spożywania tego produktu zdecydowanie rośnie w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Dzieje się tak za sprawą postnego Adwentu oraz smakołyków, które kuszą w restauracyjnych menu oraz w domowych kuchniach.
Czołowe i zaszczytne miejsce na świątecznym stole od wielu pokoleń ma bowiem ryba w galarecie. Forma tej niecodziennej przystawki zmieniała się przez lata. Nowoczesna kuchnia modernizowała przepisy, dodawała nowe dodatki i eksperymentowała ze smakami.
Dzięki temu mamy dzisiaj szeroki wybór i swoim gościom możemy serwować nie tylko tradycyjnego karpia w galarecie, ale także pstrąga z czosnkiem i cytryną, łososia z koprem czy też szczupaka z orzechami. W galarecie podaje się także dorsza oraz sandacza.
Przepisem na sukces jest klarowna galareta, przygotowana na najlepszym wywarze oraz odpowiednio doprawiona ryba. Bilans smaków sprawia, że ryba w galarecie to niezastąpione danie podczas świątecznych przyjęć. Zachęcamy do przejrzenia zgromadzonych przez nas przepisów na ekstrawaganckie i staropolskie potrawy w galarecie.
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki temu mamy dzisiaj szeroki wybór i swoim gościom możemy serwować nie tylko tradycyjnego karpia w galarecie, ale także pstrąga z czosnkiem i cytryną, łososia z koprem czy też szczupaka z orzechami. W galarecie podaje się także dorsza oraz sandacza.
Przepisem na sukces jest klarowna galareta, przygotowana na najlepszym wywarze oraz odpowiednio doprawiona ryba. Bilans smaków sprawia, że ryba w galarecie to niezastąpione danie podczas świątecznych przyjęć. Zachęcamy do przejrzenia zgromadzonych przez nas przepisów na ekstrawaganckie i staropolskie potrawy w galarecie.
Zdjęcie: Fotolia