0MasterChef0

0MasterChef0

Kucharz
[Przepisów: 4]

Ryba na ostro po tajsku z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba na ostro po tajsku z makaronem - danie dla 4 osób

Ryba na ostro po tajsku z makaronem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba na ostro po tajsku z makaronem

 

  • 1 kg filetów bez glazury (odmrożonych) np. mintaj
  • mieszanka chińska np."China mix" ze słoika (kiełki soi, bambus, kasztan wodny)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 200 gram pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • sos z trawy cytrynowej i tajskiej bazylii
  • sos sojowy ciemny
  • mleczko kokosowe
  • opakowanie makaronu "tajskiego"
  • papryczki Piri Piri
  • sól, pieprz
  • 1 surowe jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ryba na ostro po tajsku z makaronem
Danie dla 4 osób. Rybne filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy, oprószamy pieprzem i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka min. z dwóch stron na oliwie z dodatkiem paru kropel sosu sojowego, po czym ściągamy z patelni i odtłuszczamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, czosnek siekamy w plastry. Na rozgrzaną odrobinę oliwy w Wok-u wrzucamy pieczarki, paprykę i posiekany czosnek, oraz dodajemy odrobinę sosu sojowego i na dużym ogniu smażymy ciągle mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mieszankę "China mix" i posiekaną drobno papryczkę typu Piri Piri, a w międzyczasie wlewamy sos tajski zaprawiony 3 łyżkami mleczka kokosowego. Gdy warzywa w sosie są al dente, dodajemy kawałki ryby i delikatnie zatapiamy je w naszej mieszance trzymając już na mniejszym ogniu przez parę minut i są gotowe. Makaron tajski zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 min. Podajemy naszą rybę przykrywając warzywami w sosie a obok kładziemy makaron i przyozdabiamy natką pietruszki oraz papryczkami Piri Piri. Smacznego życzę jak zwykle :)
Ryba na ostro po tajsku z makaronem
Etap 1
Ryba na ostro po tajsku z makaronem
Etap 2