Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1312]

Ryba pieczona w panierce z pistacji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna ryba w panierce z pistacji posmakuje każdemu. Jest prosta w przygotowaniu - a efekt wizualny i smakowy - rewelacja!

Ryba pieczona w panierce z pistacji

Składniki:

Ryba pieczona w panierce z pistacji

 

  • 300 g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj)
  • 50 g pistacji solonych (po obraniu)
  • 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • 20-30 g masła
  • 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • pieprz cytrynowy (może być zwykły)

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona w panierce z pistacji
Pistacje zmielić w malakserze (na bardzo drobno). Można dodać bułki tartej.

Opłukaną i osuszoną rybę pokroić na mniejsze kawałki - według własnego gustu. Każdy kawałek posmarować niewielką ilością masła, skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną pieprzu.

Tak przygotowane części ryby - obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (uprzednio wysmarowanym masłem).

Całość obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki.

Rybę piec około 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik powinien być rozgrzany.)