mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryba w jarzynach znana jako grecka doskonała na zimno, ale na gorąco też smakować będzie.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób) ,
  • 4 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • mały seler ,
  • 4 cebule ,
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • sól,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego ,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki wody ,
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.

Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą.

Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki.

Najlepiej smakuje po dwóch dniach.