jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smażona ryba w warzywno-pomidorowym sosie:)

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

 

  • SOS
  • 1 kostka bulionowa
  • woda
  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybę przyprawić solą i pieprzem. Jajo rozmącić z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb. Następnie przyprawioną rybę moczyć i panierować kolejno w mleku, mące, potem w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju, aż do zrumienienia. Warzywa pokroić w cienkie słupki, następnie włożyć do rondla, zalać wodą, aby zakrywała warzywa, dodać kostkę bulionową, 2 łyżki oleju i dusić na małym ogniu aż zmiękną, Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rybę układać na przemian z sosem w szklanym, szerokim naczyniu, tak aby wierzch potrawy stanowił sos.