Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba po grecku 2

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Przygotować sos grecki: warzywa pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz...

Ryba po grecku 2

Składniki:

Ryba po grecku 2

 

  • 50-60 dag filetów z ryb morskich
  • 2 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól

 

  • SOS:
  • 8 dag marchwi
  • 5 dag selera
  • 5 dag pietruszki
  • 10 dag cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • papryka
  • cytryna
  • liście sałaty i natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku 2
Przygotować sos grecki: warzywa pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zasmażyć, podlać 2 łyżkami wody, przyprawić i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, cukrem, cytryną, pieprzem i papryką. Rybę usmażyć, ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem, przybrać listkami sałaty i posypać zieleniną.