anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ryba po grecku trochę inna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rybę można podawać na zimno i gorąc,polecam.

Ryba po grecku trochę inna

Składniki:

Ryba po grecku trochę inna

 

  • 1 kg mintaja lub innej ryby bez ości
  • 4 duże pieczarki
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka przyprawy
  • do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • olej do smażenia
  • mąka

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku trochę inna
Mintaja rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posypać solą, pieprzem cytrynowym, obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni , usmażyć na złoty kolor na małym ogniu. Warzywa obrać ,marchew, pietruszkę, pieczarki i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ogórka też obrać i zetrzeć. Por pokroić drobno razem z cebulą, zeszklić na maśle roślinnym, dodać pozostałe warzywa, dusić około 20 min na małym ogniu. Do miękkich warzyw dodać koncentrat, sól,pieprz i odrobinę przyprawy do ryb, przykryć i dusić jeszcze chwilę aż rozprowadzi się koncentrat. Rybę poukładać na półmisku lub talerzu, na wierzch ułożyć uduszone warzywa. Smacznego.