ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Ryba po grecku wg Onego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna rybka po grecku wg Onego

Ryba po grecku wg Onego

Składniki:

Ryba po grecku wg Onego

 

  • 1 kg pstrąga łososiowego
  • 0.5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 0,5 średniego selera
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • ocet do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg Onego
Rybę dokładnie myjemy i filetujemy. Kroimy na mniejsze kawałki i wg uznania osypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wodę, mleko, jajka i mąkę dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Powinno wyjść gęstsze od tego na zwykłe naleśniki. Rybę zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na patelni aż się ładnie zarumieni. Przekładamy do wysokiego naczynia ( ja użyłem żaroodpornego). Marchew, pietruszkę i seler obieramy i dokładnie myjemy. Trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw. Przekładamy na patelnię i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw uzupełniając niedobór wody. Dodajemy przecier pomidorowy i cukier i dusimy 2-3minuty. na koniec wg uznania doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy ocet. Całość dokładnie mieszamy i gorącym zalewamy rybę. Ostudzić i na 12h wstawić do lodówki do przegryzienia.