TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Ryba po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba w zalewie pomidorowej z dodatkami

Ryba po kaszubsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po kaszubsku

 

  • ok. 1 kg filetów dowolnej ryby bez ości np. miruna
  • 3 duże cebule
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • Olej, bułka tarta i jajko do smażenia
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • Szczypta soli
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych

Sposób przygotowania:

Ryba po kaszubsku
Dowolną rybę bez ości np. mirunę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, solimy i odstawiamy na około godzinę. W tym czasie ogórki konserwowe kroimy w plasterki, a cebule w piórka. Gdy ryba odstoi już jakiś czas, możemy ją panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy kawałki ryby uzyskają ładny, ciemno złocisty kolor, możemy zdjąć je z patelni i ostudzić. Na tej samej patelni przesmażamy wcześniej pokrojoną cebulkę. Ostudzoną rybę i cebulę oraz pokrojone ogórki nakładamy warstwami do mis lub salaterek. Przygotowujemy zalewę poprzez zagotowanie zmieszanej wody, oleju, octu, koncentratu pomidorowego, cukru, soli, pieprzu, ziela i liści laurowych. Po zagotowaniu zalewy studzimy ją i gdy będzie zimna, wylewamy na rybę z dodatkami. Przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się połączą. Smacznego!
Ryba po kaszubsku
Kawałki ryby smażymy na patelni, potem przesmażamy cebulę
Ryba po kaszubsku
Ogórki konserwowe kroimy w plasterki, po czym dodamy je do ryby
Ryba po kaszubsku
Do misy warstwami wkładamy usmażoną i ostudzoną rybę i cebulę oraz ogórki
Ryba po kaszubsku
Do misy z rybami i dodatkami wlewamy wcześniej zagotowaną i ostudzoną zalewę