fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Ryba po marokańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Marokańskie tagine z rybą

Ryba po marokańsku

Składniki:

Ryba po marokańsku

 

  • 500g filetów z ryby (w przepisie mam łupacza, może być dorsz, lbo inna biała ryba, jeśli zamrożone- odmrozić)
  • 400g (puszka) rozdrobnionych pomidorów, najlepiej bez sórki
  • 100g suszonych moreli, pokroić na części
  • siekana cebula
  • łyżeczka mieloneo kminku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny- skórka i sok
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ryba po marokańsku
Na oleju usmażyć cebule, dodać przyprawy, przesmażyć sok z cytryny, pomidory, morele i miód. Dusić na mniejszym ogniu 10 minut. Filety dodać do sosu, przykryć dusić ok. 10- 13 minut. Gotowe danie posypać kolendrą. Podawać z kuskusem.

Tagi:

ryba ryby beza bezy