mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba w cieście z żółtym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny obiad - rybka w cieście wraz z ryżem z kurkuma i parmezanem. Bardzo dobre połączenie:)

Ryba w cieście z żółtym ryżem

Składniki:

Ryba w cieście z żółtym ryżem

 

  • 1/2 kg płatów dowolnej ryby (u mnie biała panga)

 

 

  • Żółty ryz:

 

  • 40 dag ryżu
  • 1,25 l bulionu z kostki
  • 1 spora cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 żółtko
  • 150 g śmietany 18 lub 22%
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście z żółtym ryżem
Rybę pokroić na małe kawałki. Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem. Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na patelni aż do zarumienienia. Można podawać z ryżem. Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła. W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.