kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Ryba w lekkim ciescie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały dodatek do piątkowego obiadu. Wystarczy dodać sałatkę i ziemniaczki

Ryba w lekkim ciescie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w lekkim ciescie

 

  • 8 filetów rybnych w klockach
  • szklanka mąki pszennej typu 500
  • 3 jajka kurze rozmiar L
  • pół szklanki wody
  • margaryna do smażenia
  • 2 szczypty soli lub łyżeczkę przyprawy do ryb
  • poł kostki sera feta
  • papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do doprawienia sałatki
  • kukurydza w puszce
  • ulubiony sos do sałatki
  • mała kapusta pekińska

Sposób przygotowania:

Ryba w lekkim ciescie
Filety z ryby wyciągam by trochę się rozmroziły. Rozdzielam białko od żółtka. Białko ubijam z solą na pianę po czym po woli dodaje żółtka. Następnie dodaje po trochę wody i mąki na zmianę. Kiedy masa będzie gotowa. Ma mieć konsystencję gęstej masy jak na naleśniki. Na patelni rozgrzewam margarynę do smażenia. Kostki rybne moczę w masie i daję na patelnię. Smażę po ok 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Jeżeli zostanie masa można dodać ją do smażących się ryb. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kosteczkę.Wrzucamy do miski. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do warzyw w misce. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ulubiony sos sałatkowy.
Ryba w lekkim ciescie
Przygotowana masa wg przepisu z mąki, wody i jajek
Ryba w lekkim ciescie
Koski rybne panierujemy w masie jajeczno mącznej
Ryba w lekkim ciescie
Rybę smażymy na rozgrzanej margarynie do smażenia z obu stron
Ryba w lekkim ciescie
Przygotowujemy sałatkę z warzyw jesiennych oraz serem fetą