pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ryba w panierce z sosem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

nie od dziś wiadomo, że smak cytryny komponuje się z rybą

Ryba w panierce z sosem cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba w panierce z sosem cytrynowym

 

  • 400 g filet z dowolnej ryby,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułka tarta,
  • 4 łyżki olej,
  • 1 łyżeczka przyprawa do ryb,
  • 200 ml bulion warzywny,
  • 50 ml sok z cytryny,
  • 1/2 skórka z cytryny,
  • 100 ml śmietana 18-procentowa,
  • 1 łyżeczka mąka pszenna,
  • 1 szczypta sól do smaku,
  • 1 żółtko jaja,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżeczka koperek,
  • pieprz,
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Ryba w panierce z sosem cytrynowym
Filet posypujemy przyprawą do ryb. Maczamy w jajku, bułce i smażymy na rumiano. W rondelku rozpuszczamy masło, przesmażamy mąkę i zalewamy bulionem. Następnie dolewamy śmietanę z roztrzepanym żółtkiem. Wszystko cały czas podgrzewamy na małym ogniu uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje dodajemy sok z cytryny, cukier, sól, posiekany koperek oraz skórkę cytryny startą zecerem. Dokładnie mieszamy, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. Smacznego.
Ryba w panierce z sosem cytrynowym
Propozycja podania