kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Ryba w sosie bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

świetna zakąska rybno - warzywna

Ryba w sosie bolognese

Składniki:

Ryba w sosie bolognese

 

  • 1/2 kg pangi
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liście selera naciowego
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • sos bolognese do spaghetti
  • keczup po cygańsku
  • sól, pieprz,papryka ostra, cukier
  • sok z cytryny
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie bolognese
Rybę usmażyć w panierce, ułożyć na półmisku. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie paseczki i chwilkę poddusić na patelni na której smażyła się ryba, podlewając od czasu do czasu łyżką wody i doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa nie powinny być słone. Następnie podduszone warzywa wykładamy na rybę i smażymy następne – cebulę, pieczarki i pora też pokrojone w paski. Po odparowaniu wody wlewamy rozpuszczony w szklance wody sos bolognese i wszystko chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy keczupem cygańskim, sokiem z cytryny, lub wedle uznania innymi przyprawami. Na końcu dodajemy posiekane liście od selera naciowego, mieszamy i wylewamy na rybę i warzywa. Dekorujemy listkami pietruszki i papryką. Podajemy na gorąco lub na zimno.