Sposób przygotowania:
Ryba w sosie ziołowym
Dorsza bardzo dokładnie oczyszczamy, myjemy, a następnie rybę smarujemy dokładnie pieprzem i solą z każdej strony. Z połówki cytryny wyciskamy sok, a następnie tym sokiem skrapiamy posmarowaną przyprawami rybę. Natkę pietruszki dobrze myjemy, drobno siekamy i posypujemy nią rybę. Cebule obieramy, przemywamy zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a później kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasionek i również kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulę oraz paprykę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Na foli aluminiowej kładziemy rybę, a następnie posypujemy podsmażonymi warzywami. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 przez około 30 -35 minut. Następnie upieczoną rybę polewamy sosem ziołowym. SOS: Oliwę z oliwek, ocet winny mieszamy ze sobą. Do tego dodajemy sól, bazylię oraz czosnek i dobrze mieszamy.