agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ryba w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna ryba w zalewie- mintaj z warzywami - pycha

Ryba w zalewie

Składniki:

Ryba w zalewie

 

  • 4 filety z mintaja
  • mąka 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia 1/4 szklanki
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki vegety
  • czosnek 3 ząbki
  • oregano 1 szczypta
  • bazylia 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na danie z ryby. Jajko rozmącić widelcem. Filety myjemy bardzo dokładnie i obtaczamy w rozmąconym jajku a następnie w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, usmażoną rybę układamy w głębokim półmisku lub po prostu w naczyniu żaroodpornym. W dalszej kolejności należy przygotować zalewę do ryby, w tym celu do garnka wlewamy wodę przegotowaną, ocet, liście laurowe oraz ziele angielskie , całość należy zagotować i ostudzić.Cebule należy obrać i pokroić w talarki, a następnie zeszklić ją na patelni, czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno na małe plasterki, na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz i vegetę, bazylię i oregano, można dodać inne ulubione przyprawy. Zalewę wymieszać z cebulą, olejem, czosnkiem i zalać ciepłą zalewą rybę w naczyniu. Wstawić do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

Tagi:

jajko jajka