Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Ryba z gruszką z parowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczna, ziołowo- owocowa – dietetyczna rybka z parowaru.

Ryba z gruszką  z parowaru

Składniki:

Ryba z gruszką z parowaru

 

  • 2 małe , podłużne filety z białej ryby ( lub 1 duży przekrojony na dwie części wzdłuż )
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonych listków bazylii cytrynowej ( lub szczypta mielonej trawy cytrynowej , lub suszonej bazylii )
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 gruszki ( w tym jedna obrana i utarta na tarce jarzynowej na grubych oczkach )
  • 2 łyżeczki masła

 

Sposób przygotowania:

Ryba z gruszką z parowaru
Filety rybne polać olejem , skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć posypać ziołami, położyć na nią kawałki skórki cytrynowej ( kawałek o powierzchni pudełka od zapałek pokrojony w paseczki. Nałożyć na nią utarta 1 gruszkę . Zostawić przykrytą w pojemniku i zostawić w lodówce na 3 godziny . W tym czasie kilka razy przewracać filety.
Obetrzeć marynatę .Zwinąć roladki wokół połówki gruszki ( przekroić gruszkę na pół razem z ogonkiem – tak by ozdobnie wystawał. ). Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w parowarze i gotować 15 minut.
Po wyjęciu z parowaru usunąć delikatnie wykałaczki , a filety polać rozpuszczonym na patelence masłem.