marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryba zapiekana z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Filety rybne rozmrozić,odlać wodę. Pomidory umyć,pokroić.Ser utrzeć.Ułożyć warstwami w naczyniu.Zapiekać

Ryba zapiekana z pomidorami

Składniki:

Ryba zapiekana z pomidorami

 

  • 8 filetów z morszczuka,
  • 1 kg.dużych mięsistych pomidorów,
  • starty ser żółty ementaler lub cheddar,
  • 2 jajka,
  • 8 g.mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki,
  • biały pieprz,
  • sól,
  • tłuszcz do miski żaroodpornej.

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z pomidorami
Filety z morszczuka wyjąć i rozmrozić i odsączyć na sitku. Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki i obkroić. Natłuścić naczynie żaroodporne i układać warstwowo filety na przemian z pomidorami i startym serem. Zapiekać z 35 min. Część startego sera połączyć z sosem z jaj, śmietanki czy mleka, odrobiny mąki, doprawić białym pieprzem i solą. Zatrzepać i na 10 min. przed wyjęciem wysunąć naczynie z piekarnika i zalać mieszaniną zapiekankę. Wsunąć ponownie i zapiekać jeszcze 10 min. Jak się wierzch zrumieni, wyjąć na dobre i kroić. Podawać od razu.