cmon

cmon

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ryba zapiekana z sosem dereniowym

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Filety podziekić na porcje, skropić sokiem zcytryny, oprószyć solą, mietą,

Ryba zapiekana z sosem dereniowym

Składniki:

Ryba zapiekana z sosem dereniowym

 

  • 800 g filetów z dorsza lub morszczuka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • po łyżce miety i cząbru
  • 1 szkl derenia
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z sosem dereniowym
Filety podziekić na porcje, skropić sokiem zcytryny, oprószyć solą, mietą, cząbrem i pozostawić na 15 minut. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, skropić oliwą, posypać wiórkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. W tym czasie umyty dereńzalać wodą, ugotować, przetrzeć przez sito, dodać roztarty z solą czosnek, paprykę, cynamon, utłuczone goździki, sól i pieprz. Rozprowadzić wodą, przyprawić cukrem, zagotować. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek, zalać sosem dereniowym i posypać koperkiem.