Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna zapiekanka z rybą, pieczarkami, cebulą i serem żółtym.

Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem

 

  • filety z dowolnej ryby morskiej, u mnie mintaj - 500g,
  • cebula - duża,
  • pieczarki - 300g,
  • serek śmietankowy, kanapkowy typu Philadelphia - kilka łyżeczek,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • masło - 2 łyżki,
  • ser żółty, u mnie Gouda - 150g,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • curry,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry, cebule obrać, umyć i pokroić w piórka. Rybę w razie potrzeby rozmrozić. Wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety ulozyc obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem ziołowym oraz curry. Posypać zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 170 stopniach. W czasie, kiedy ryba nam się piecze, na dwóch łyżkach masła podsmażamy przez minutkę cebulę, którą posypujemy dwoma szczyptami cukru. Po chwili, do cebuli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości. Każdy plaster podpieczonej podpieczonej ryby smarujemy cienko kremowym serkiem. Następnie filety obkładamy pieczarkami z cebulą. Wierzch posypujemy startym zółtym serem i wstawiamy do piekarnika. Piekłam przez około 10 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu można polać keczupem.
Rybka pod cebulą, pieczarkami i serem
ilety ulozyc obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem ziołowym oraz curry. Posypać zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Tagi:

ryba ryby sery ser