betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Rybka z bakłażanami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybka inna niż wszystkie, baaardzo smaczna polecam.

Rybka z bakłażanami

Składniki:

Rybka z bakłażanami

 

  • 80 dag bakłażanów
  • 80 dag filetów z dorsza lub mintaja
  • 20 dag pieczarek z puszki
  • 1 cytryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa do ryb (lub sól, papryka i cebula w proszku)
  • 1 łyżeczka ziołowej mieszanki prowansalskiej
  • 25 dag pomidorów
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Rybka z bakłażanami
Rybę wrzucić na wrzącą wodę i zostawić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Dorsza podzielić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny. Bakłażany obrać i pokroić je w plastry o grubości 1cm, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Pieczarki odsączyć i pokroić na plastry. Z pomidorów zdjąć skórkę (sparzając) i pokroić na plastry. Rozgrza olej na patelni, podsmażyć bakłażany lekko z obu stron. Przykryć pieczarkami, plastrami pomidora, doprawić i dusić przez 5 minut. Na całości rozłożyć rybę pokrojoną w kostkę, posypać mieszanką ziołową i dusić pod przykryciem jeszcze przez 5 minut ( na małym ogniu).Zdjąć patelnię z kuchenki, zawartość polać śmietaną, doprawić do smaku i posypać natką. Smacznego.