Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Domowy ryż na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na idealne śniadanie - ryż gotowany na mleku z cynamonem a do tego jabłka prażone na miodzie z orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi i cynamonem. Niebo w gębie !

Domowy ryż na mleku

Składniki:

Domowy ryż na mleku

 

Sposób przygotowania:

Domowy ryż na mleku

Gotowanie ryżu

Ryż na mleku
Ryż gotujemy na mleku do momentu wchłonięcia mleka przez ryż

Mleko zagotować z cukrem z wanilią, kardamonem oraz cynamonem. Następnie dodać ryż i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie całe mleko i zrobi się miękki. Co jakiś czas mieszając.

Przygotowanie jabłek

Ryż na mleku
Obrane jabłka pokrojone w kostkę prażone na miodzie

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Orzechy grubo posiekać. Miód rozpuścić na patelni i gdy zacznie się pienić dodać jabłka.

Prażenie

Ryż na mleku
Do jabłek dodać orzechy, płatki migdałowe i cynamon

Następnie dodać orzechy, płatki migdałowe oraz cynamon. Prażyć, aż jabłka lekko zmiękną.

Przygotowanie dania

Ryż na mleku
Gotowy ryż z prażonymi jabłkami, orzechami i cynamonem

Do miseczki na spód wyłożyć miękki ryż, na niego prażone jabłka z orzechami i płatki migdałowe.