mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż po hindusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne, słodko-wytrawne danie z ryżu :)

Ryż po hindusku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż po hindusku

 

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 laska cynamonu
  • 200 g ryżu (u mnie pełnoziarnisty)
  • 6 nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka kminu
  • spora garść rodzynek sułtańskich
  • spora garść prażonych orzechów nerkowca lub migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

Ryż po hindusku
Cebulę obieram, drobno siekam i smażę w rondlu na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
Do drugiego garnka wlewam wodę, wsypuję sól, kurkumę i dodaję laskę cynamonu, doprowadzam do zagotowania. Następnie wsypuję ryż i ponownie doprowadzam do zagotowania. Po czym zmniejszam ogień i gotuję całość bez przykrycia około 10 minut tak, aby ryż pozostał jeszcze lekko twardy. Wtedy odsączam ryż, przelewam go wrzącą wodą i pozostawiam aby obciekł. Do podsmażonej cebuli dodaję rozkruszone ziarna kardamonu i kumin, chwilę smażę. Następnie dodaję rodzynki i prażone orzechy (migdały). Na koniec dodaję do całości odcedzony gorący ryż i dokładnie mieszam. Przekładam na talerze i podaję.
Ryż po hindusku
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam
Ryż po hindusku
Orzechy lub migdały podprażam na suchej patelni
Ryż po hindusku
Ryż gotuję bez przykrycia na półtwardo, przelewam wrzątkiem
Ryż po hindusku
Na koniec mieszam cebulę, przyprawy, ryż, rodzynki i orzechy

Tagi:

ryż beza bezy