Sposób przygotowania:
Ryż po hindusku
Cebulę obieram, drobno siekam i smażę w rondlu na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
Do drugiego garnka wlewam wodę, wsypuję sól, kurkumę i dodaję laskę cynamonu, doprowadzam do zagotowania. Następnie wsypuję ryż i ponownie doprowadzam do zagotowania. Po czym zmniejszam ogień i gotuję całość bez przykrycia około 10 minut tak, aby ryż pozostał jeszcze lekko twardy. Wtedy odsączam ryż, przelewam go wrzącą wodą i pozostawiam aby obciekł. Do podsmażonej cebuli dodaję rozkruszone ziarna kardamonu i kumin, chwilę smażę. Następnie dodaję rodzynki i prażone orzechy (migdały). Na koniec dodaję do całości odcedzony gorący ryż i dokładnie mieszam. Przekładam na talerze i podaję.
Do drugiego garnka wlewam wodę, wsypuję sól, kurkumę i dodaję laskę cynamonu, doprowadzam do zagotowania. Następnie wsypuję ryż i ponownie doprowadzam do zagotowania. Po czym zmniejszam ogień i gotuję całość bez przykrycia około 10 minut tak, aby ryż pozostał jeszcze lekko twardy. Wtedy odsączam ryż, przelewam go wrzącą wodą i pozostawiam aby obciekł. Do podsmażonej cebuli dodaję rozkruszone ziarna kardamonu i kumin, chwilę smażę. Następnie dodaję rodzynki i prażone orzechy (migdały). Na koniec dodaję do całości odcedzony gorący ryż i dokładnie mieszam. Przekładam na talerze i podaję.