mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczny ryż z pysznym meksykańskim sosem.

Ryż po meksykańsku

Składniki:

Ryż po meksykańsku

 

  • 1 woreczek ryżu
  • do ozdoby: papryka oraz ogórek konserwowy

 

  • sos:

 

  • 50 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 3 nieduże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy (zastąpiłam sosem słodko-kwaśnym) 1 słoik 0,5 l
  • kilka płatów papryki konserwowej
  • przyprawy (słodka i ostra papryka, pieprz, bazylia, oregano)
  • gęsty przecier pomidorowy (0,5 l słoik)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż po meksykańsku
Pokrojone cebule smażymy do zeszklenia na maśle, dodajemy roztarty czosnek i mięso. Przyprawiamy. Dusimy z przecierem, dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę (ja dodałam sos słodko-kwaśny, w którym już jest kukurydza). Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko. Na talerz rozkładamy po 1/3 woreczka ryżu na osobę. Sos podgrzewamy, następnie wykładmy na ryż. Ozdabiamy wg gustu i voila!:)