Sposób przygotowania:
Ryż po zakopiańsku
Ryz ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Dodać do niego masło kiedy będzie gorący i wymieszać. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju na patelni. Bryndzę wymieszać z jajkami i śmietaną, dodać cebulkę oraz sporo soli i pieprzu. Ryż przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej. Na wierzch wylać masę serową. Zapiekać 40 min w 180st.
Babciagramolka
Pavlov
dziękuję za uwagę. Rzeczywiście z solą trzeba ostrożnie. A samo danie to taki polski regionalny fusion.
Pyza
Pavlov
Ryż ugotowany na sypko wchłonie wilgoć i nie trzeba go już odcedzać (1 szkl ryżu - 2 szkl wody). Masło można dodać podczas gotowania do wody lub po ugotowaniu kiedy ryż jest gorący - wtedy łatwo się rozpuści.