Sposób przygotowania:
Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami
1.ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,
2.pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
3.przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
4.boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
5.cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
6.dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
7.dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
8.na ryżu układamy boczek z warzywami.
2.pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
3.przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
4.boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
5.cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
6.dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
7.dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
8.na ryżu układamy boczek z warzywami.