pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna potrawka, polecam :)

Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami

Składniki:

Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami

 

  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 szklanki wody
  • świeża bazylia i natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, sok z połówki limonki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż pomidorowy z boczkiem i warzywami
1.ryż wsypujemy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy,
2.pomidory miksujemy z czosnkiem i połową posiekanej papryczki chili, wlewamy do ryżu razem z wodą, solimy, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając,
3.przed końcem duszenia dodajemy pieprz, pokrojoną natkę pietruszki i bazylie,
4.boczek kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni aż się zrumieni,
5.cebulę kroimy w piórka, papryki w kostkę, seler w półksiężyce,
6.dodajemy warzywa do boczku razem z warzywami z puszki,
7.dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i sok z limonki, chwilę smażymy,
8.na ryżu układamy boczek z warzywami.

Tagi:

ryż