jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ryż w indyku nie dla Koguta.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ryż w indyku... !?!? Kogut zapiał kukuryku !!!

Ryż w indyku nie dla Koguta.

Składniki:

Ryż w indyku nie dla Koguta.

 

  • 1/2 makaronu ryżowy wstążki TaoTao
  • 2 ząbki czosnku
  • 600g piersi z indyka
  • sos sojowy jasny TaoTao
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 2 łyżki soki z limonki
  • sól, pieprz kolorowy
  • 1 niewielki brokuł ugotowany na parze
  • 1 niewielki kalafior ugotowany na parze
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki sosu chili słodko-pikantnego
  • olej arachidowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 ostra papryczka i kiełki rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ryż w indyku nie dla Koguta.
Makaron przygotuj wg. wskazań na opakowaniu.Z piersi indycze wykrój podłużne, niekoniecznie kształtne kotleciki. Rozbij je tłuczkiem, skrop sosem sojowym i natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Odstaw na chwilę. Do woka wlej 1 łyżkę oleju arachidowego - osusz kotlety, posyp lekko pieprzem kolorowym i usmaż kolejno kotleciki. Oczyść woka, dodaj 1 łyżką masła orzechowego i 1/2 łyżki masła - przesmaż makaron (ładnie oblepi się sosem z orzechami). Zdejmij makaron do miseczki. W woku rozgrzej znowu łyżkę masła orzechowego i 1/2 łyżki masła - dodaj imbir, mleko kokosowe, sok z limonki . Jeśli trzeba dopraw odrobiną soli. Zepnij po dwa kotleciki robiąc obręcz dla makaronu, który nałóż do środka. Wylej sos orzechowy na talerz, ułóż wyjęte z pary brokuły i kalafior. Jeśli trzeba, podgrzej danie - udekoruj je kiełkami rukoli (ma również orzechowy smak) i paseczkami peperoni.