kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ryż z gruszką i sokiem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Można pokombinować trochę ze składnikami. Zamiast sosu malonowego można np. zrobić żurawinowy.

Ryż z gruszką i sokiem malinowym

Składniki:

Ryż z gruszką i sokiem malinowym

 

Sposób przygotowania:

Ryż z gruszką i sokiem malinowym
Porcja dla 4 osób
Umyte maliny wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Do malin dodajemy 1 stołowa łyżkę miodu,część malin rozgniatamy,żeby wypuściły sok i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30-35 minut.Do drugiego garnka wkładamy pół kostki masła,gdy masło się stopi i podgrzeje wrzucamy 2 szklanki ryżu.Do ryżu dolewamy wody( ryż nie ma pływać w wodzie, dlatego dolewamy tylko tyle żeby woda przykryła ryż) około 1 szklanki wody. Do ryżu dodajemy miąższ z laski wanilii.Ryż gotujemy do momentu wygotowania się wody. W czasie gotowania ryżu obieramy umytą wcześniej gruszkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną gruszkę wkładamy do miseczki,skraplamy sokiem z cytryny i dodajemy 1 stołową łyżkę brązowego cukru.Delikatnie przemieszać. Ugotowane maliny miksujemy i przecieramy przez sito na gładki sos malinowy.
Gdy woda z ryżu wygotuje się dodajemy 1 stołową łyżkę miodu,pokrojoną wcześniej i wymieszana z cukrem gruszkę,oraz pół szklanki mleka i dusimy jeszcze przez parę minut,gdy gruszka zmięknie.Tak ugotowany ryż nakładamy na talerz i polewamy sosem z malin.

Tagi:

ryż