iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryż z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie jest to risotto, ale bardziej taka jednogarnkowa potrawa na obiad.

Ryż z grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z grzybami

 

  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • bulion u mnie to był rosół z wcześniejszego dnia
  • podgrzybki małe i w całości po obgotowaniu około 1 1/2 szklanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 ugotowana marchew u mnie z rosołu
  • kawałek pora (wedle uznania)
  • starty żółty ser
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Ryż z grzybami
Ryż opłukać i po odsączeniu przesypać do garnka, następnie zalać bulionem ( 1 cm powyżej ryżu) i ugotować. Na patelni stopić masło i podsmażyć na nim obgotowane grzyby do grzybów dodać śmietankę, doprawić sola oraz pieprzem i razem dusić do momentu zgęstnienia. Przygotowane grzyby dodać do ugotowanego ryżu, doprawić do smaku mi smakowało jak było tak bardziej pikantnie na koniec dodać pokrojoną w paseczki marchew oraz por i delikatnie wymieszać. Przed samym podaniem danie posypać startym serem.
Ryż z grzybami
Grzyby udusić w śmietanie kremówce z przyprawami
Ryż z grzybami
Ryz zalać bulionem i ugotować do miękkości
Ryż z grzybami
Na koniec do ryżu dodać marchew i pokrojony por